MÁK
(Papaverum somniferum)
(Papaverum somniferum)
Népies neve: közönséges mák
Ország
|
Növények (Plantae)
|
Törzs
|
Zárvatermők (Magnoliphyta)
|
Csoport
|
Valódi kétszíkűek (Edicots)
|
Rend
|
Boglárkavirágúak (Ranunclulales)
|
Család
|
Mákfélék (Papaveraceae)
|
Nemzetség
|
Papaver
|
Faj
|
Papaver somniferum
|
Egyéves kultúrnövény. Szára 50-150 cm magas, fajtánként változóan alig vagy kifejezetten elágazó, hamvas, kékeszöld. Az alsó levelek nyelesek, a felsők ülők, alapjuk részben szárölelő. Alakjuk változó: hosszas-tojásdad, szélük szabálytalanul bemetszett, esetleg karéjos. Virágai magánosak, a bimbók bókolok, nyíláskor felegyenesednek, a szirmok kibontakozásakor, reggel, a két, csónak alakú csészelevél lehull. A szirmok színe változó, vannak fehér, rózsaszínű, piros, lila színű kultúrváltozatok, a sziromlevelek tövén sötétebb folt látható. Június második felétől július közepéig virágozhat. A termés együregű, sokrekeszű tok, melynek alakja szintén fajtánként változó: majdnem gömbölyű, tojásdad, körte alakú, hordószerűen megnyúlt vagy szélesebb, mint hosszú. A tok csúcsán megtalálható a maradandó, koronaszerű bibe, karéjainak száma megfelel a termőlevelek, illetőleg a termés belsejében sövényszerű rekeszek számának. A tok alatt a száron bütyökszerű csomó van, ehhez ízesültek a virágtakaró levelei. Egyes fajtáknál a tokon a bibekaréj alatt nyílások képződnek, a legtöbb fajta tokja nem nyílik fel. A magvak a tok belsejében hosszirányban végigfutó részleges válaszfalakon, sövényeken képződnek és éretten a tokba hullanak, mely ilyenkor mozgatásra zörög. A magvak vese alakúak, hálózatos felületűek, színük is változik fajtánként, lehetnek kékek, majdnem feketék, szürkék, sárgák, fehérek. A növény tejnedvet tartalmaz.
A mák vadon nem fordul elő, ősi élelmiszer-, olaj- és gyógynövényként termesztik.
A mák hatóanyagai:
Zsírsavak (az összzsírsav %-ban):
- palmitinsav 11 %
- sztearinsav 2 %
- olajsav 11 %
- linolsav 72 %
Ásványi anyagok (100 grammban):
- foszfor 800 mg
- kalcium 968 mg
- kálium 1105 mg
- magnézium 506 mg
- nátrium 16,5 mg
- vas 15 mg
Vitaminok:
- B1 (tiamin) 4,9 mikrogramm
- B5 (pantoténsav) 0,08 mg
- B6 (piridoxin) 0,46 mg
- B7 (H) (biotin) 24 mikrogramm
Aminosav tartalom: (g/100g fehérje). Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani. Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális. A kerti mákban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható:
- fenil-alanin 5,4
- hisztidin 3,5
- izoleucin 6,0
- leucin 9,6
- lizin 6,8
- metionin 2,1
- treonin 5,9
- triptofán 1,9
- valin 8,1
Alkaloidok: (csak klinikumban alkalmazható) pl. morfin, narkotin, kodein, tebain, papaverin.
A mák felhasználható részei:
- mákgubó (Papaveris somniferi caput)
- mákszem (magja)
Alkalmazás módjai:
- klinikumban gyógyszerek formájában (pl. morfin, narkotin, kodein stb.)
- tea
- hidegen sajtolt mákolaj
- élelmiszer
- A mák érett magja
A klinikumban használatos gyógyszereket csak orvos alkalmazhatja, mivel ezek erős hatású – különösképpen fájdalomcsillapító – szerek.
Tea: régebben a gubóból a népi hagyomány teát főzött, főképp kisebb gyermekek alvásának elősegítésére. Ma már ez elavult és egyáltalán nem javasolt felhasználási terület.
Mákolaj: a mákszemekből hidegen sajtolt olajat készítenek, amelyet biztonsággal lehet alkalmazni akár hosszabb távon is.
Élelmiszerként: a magyar konyha különösen gazdag a mákos ételek elkészítésének tekintetében. Gondoljunk csak a mákos gubára, a rétesre, a mákos tésztára, a bejglire stb.
A mák élettani és gyógyhatásai betegségcsoportok szerint:
Csont- és vázrendszer:
A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel. A mákszemek az egyik leggazdagabb kalciumforrás. Az alábbi táblázatból kitűnik, hogy különböző élelmiszereknek mekkora a kalciumtartalma 100 grammra vetítve, mg-ban megadva az értékeket:
Banán
|
110 mg
|
Dió
|
102 mg
|
Teljes búza
|
39 mg
|
Fölözött tehéntej
|
114 mg
|
Teljes tehéntej
|
120 mg
|
Sovány tehéntúró
|
90 mg
|
Szójaliszt
|
200 mg
|
Juhtúró
|
400 mg
|
Mandula
|
238 mg
|
Mogyoró
|
290 mg
|
Trappista sajt
|
600 mg
|
Parmezán sajt
|
850 mg
|
Kerti mák
|
968 mg
|
Ebből a táblázatból is látható, hogy a mákban majdnem nyolcszoros kalciumtartalom található, mint a mindmáig dicsőített tejben. A csontépítés szempontjából fontos a magnézium és a foszfor jelenléte. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a mák kalciumtartalmának (968 mg) legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik. A mákban 506 mg magnézium található, tehát a legoptimálisabb arányban. A foszfor jelenléte szintén nélkülözhetetlen a csontépítésben. Az ásványi anyagok közül a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben.
Mindezekből következik, hogy az egyik leghatékonyabb ellenszere a csontritkulásnak a mák gyakori bevitele a szervezetbe. Még az elaggott csontrendszert is képes újjáépíteni, mindehhez azonban tartós (1-1,5 év) használat szükségeltetik. A mákot mellékhatásmentesen lehet alkalmazni, akár megelőzés, akár csontépítés céljából.
Éjszakai alvásproblémák:
A mákmagok minimális mennyiségű ópiátot is tartalmaznak, azonban ezek nem okoznak függőséget, és nem számítanak kábítószernek. A máknak altató hatása is van, nem véletlen, hogy a latin kifejezésben szereplő „somniferum” jelentése „álmot hozó”. A várható lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes bevenni. A máknak illetve annak olajának nyugtató hatása van az idegrendszerre is.
Szív- és keringési betegségek:
A kerti mák magvainak zsírsavtartalmának köszönhetően csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, csökkenti az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal csökkenhet a magas vérnyomás is. A mák olajának rendszeres használatával csökkenthető a vér összes lipidszintje és szabályozhatja az úgynevezett „rossz” LDL-koleszterinszintet is.
Bél- és emésztőrendszer:
A mák, mint étel fogyasztása kitakarítja az egész béltraktust, magához köti a bélrendszerben lerakódott salakanyagokat, ezért mákos ételek fogyasztásakor különösen fontos a fokozottabb folyadékbevitel.
Mákolajról ..... katt ide!
Jó egészséget kívánunk.
Üdv. Naturalweb