Naturalweb

Érdekességek a Mákról

2010. október 18. 08:44 - Naturalweb

 

A mák a mákfélék (Papaveraceae) családjába tartozik. Régóta termelt kultúrnövényünk, melynek termése a mákszem. Eredete még nem tisztázott, egyes források szerint őshazája lehet Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán. A hazai éghajlat alatt kiskertekben termelhető.

•A görögök és a rómaiak mézzel keverve fogyasztották a mákot.
•A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium több mint két tucat alkaloidot tartalmaz.
•Kabay János, gyógyszerész nevéhez fűződik a mákgubóból való hatóanyagok kivonásának kidolgozása (1931).
•Az egyiptomiak a zöld mák nedvét gyógyszerként alkalmazták különféle fájdalmak csillapítására.
•A magyar nyelvben sokféle szókép kapcsolódik a mákhoz: a mákszem például a kicsinység mértéke, a rosszcsont gyerekeket pedig "mákvirágnak" hívják.
•Régen a gyerekeket zöld mákgubóból készített főzettel, mákonnyal altatták. Szerencsére ez már régen nem divat, hiszen az elcsendesedő gyermek sokszor hatóanyag-túladagolás miatt soha többé nem ébredt föl.
•Hippokratész már i. e. 460 említi.

Mire használható a mákolaj?

Mákolaj..... katt ide!



Naturalweb

 
2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://naturalweb.blog.hu/api/trackback/id/tr92380192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoldbeka55 2010.10.19. 10:07:22

Tanulságos cikk, ezeket tényleg nem gondoltam volna :)

zoldbeka55 2010.10.19. 10:08:59

Hát nem gondoltam volna, hogy ennyi mindenre jó, a mákostésztán meg az ópiumok kívül eddig más felhasználását még nem is nagyon hallottam :D És végre arra is fényderült, hogy a Deadwood szinkronos változatában miért mákonynak nevezték a cuccot.
Mindenesetre tanulságos poszt. :)
süti beállítások módosítása